Omgeving

De “Oude Winning” ligt verscholen in het “het mergelland van Vlaanderen”: de mergelgrotten van Zichen-Zussen-Bolder en van Kanne (één van de mooiste dorpen van Vlaanderen) behoren tot de belangrijkste trekpleisters van de gemeente Riemst. 

Maar ook het wijnkasteel van Genoelselderen

de waterburcht in Millen en de talrijke vierkantshoeven die over onze gemeente verspreid liggen getuigen van een rijk verleden, een patrimonium om U tegen te zeggen.

Het fort van Eben-Emael en de museum onder de brug van Vroenhoven zijn zeker een bezoekje waard.

Doorkruis het Haspengouwse kastelenland, alleen hier vind je zo’n concentratie aan kastelen, monumentale vierkantshoeven en robuuste burchten. Ze brengen stuk voor stuk het schatrijke verleden elke dag weer tot leven.
Historische steden als Tongeren en Maastricht zijn zeer kort bi

Tongeren, de oudste stad van België, zal niet alleen indruk maken met een schat aan cultuur-historisch erfgoed.

Hier voelt U zich onmiddellijk thuis dankzij de ontspannen sfeer, de gezellige terrasjes, het veelzijdige winkelaanbod (zondagshopping elke eerste zondag van de maand), de wekelijkse zondagse antiekmarkt (een van de grootste van de Benelux) en de vele evenementen.

Tevens vinden we hier ook het park van de oostelijke jeker, “de Kevie”, dit is een prachtig natuurgebied dat zelfs door het WWF als zeer waardevol wordt beschouwd.

Bilzen, een historisch stadje aan de Demer in onze dichte nabijheid, is vooral bekend om de landcommanderij Alden Biesen, vandaag een multifunctioneel cultuurcentrum van de Vlaamse overheid, waar geregeld evenementen plaatsvinden. 

Limburg is het fietsparadijs bij uitstek.

Eerst en vooral dankzij het unieke fietsroutenetwerk: ruim 2000km fietsplezier van knooppunt tot knooppunt.

Kwalitatieve routes, waar onze hoeve trouwens vlak langs ligt, zijn de grote Limburgse troef. In Haspengouw is de natuur op haar best, niet in het minst  aan de (kortbij gelegen) oevers van de Jeker en het Albertkanaal, waar het zalig fietsen is.

Maastricht, één van de oudste steden van Nederland, bezit monumenten uit vrijwel alle (historische) periodes. De historische binnenstad nodigt uit tot eindeloos slenteren. Maastricht werd in 2008 dan ook opnieuw uitgeroepen tot beste winkelstad van Nederland. Kronkelende steegjes en onontdekte pleinen, verstopte culinaire verrassingen en geheimen, Maastricht zit vol met verborgen parels.

Hasselt is zonder twijfel de hoofdstad van de smaak, proef maar eens van de trendy winkels, verkeersarme straten, gezellige doorsteekjes,… of van de speculaas, jenever, restaurantjes, culturele spektakelstukken en hippe musea. Of je nu houdt van zoet, zout, bitter-sterk of pikant, … Hasselt smaakt altijd naar meer.

Luik, een stad van parken en tuinen, met een belangrijk monumentaal patrimonium is vooral een stad waar het goed vertoeven is, waar de rivier de ziel vormt van de stad, waar de steegjes, trappen, binnenkoeren en rustig doodlopende straatjes, gelegen vlakbij het centrum, zeker de moeite waard zijn te verkennen tijdens een gezapige wandeling. Luik is tevens rijk aan opmerkelijke musea die een nog grotere uitstraling verdienen.

Aken ligt omringd door uitgestrekte velden, bossen en heuvels, vlakbij het drielandenpunt Duitsland, Nederland en België. De stad vindt zijn wortels in een groot Europees verleden. Het was en is de stad van Karel de Grote. Zowel op historisch en cultureel vlak een voltreffer. Het is een gezellige winkelstad, alom bekend om zijn kerstmarkt! Meerdere steden liggen op korte afstand en zijn zeker de moeite waard:
St.-Truiden de fruitigste stad van Vlaanderen en tevens de grootste monumentenstad van Limburg.
Ook Genk, Maaseik en nog vele mooie steden en gemeenten liggen in onze nabijheid.

De Voerstreek ligt ook op een boogscheut, we vinden er hetzelfde golvende landschap als in het mergelland. Je kan er met recht en reden spreken van een vreedzaam, ongerept natuurlijk leefkader, een paradijs voor wandelaar en fietser.

Liever wandelen?
Limburg beleef je best stap voor stap. In het nabijgelegen Kanne bevinden zich prachtige wandelroutes. In de stiltegebieden versmelt je volledig met de omgeving. De Haspengouwse greenspots leiden je via bewegwijzerde routes naar de verborgen pareltjes. Ook leerrijke stadswandelingen zijn mogelijk. Waar je ook stapt, de horecazaken, rust- en picknickplaatsen zijn nooit veraf!

Liever met de auto?
Enkele uitgestippelde autoroutes leiden je door golvende landschappen, langs boomgaarden, pittoreske kerkdorpjes, kastelen, vierkantshoeves, goudgele akkers, verrassende fauna en flora,… In het ene seizoen kun je de prachtige bloesems bewonderen, in het andere de stillevens in goud, rood en bruin!